חפשו

פולי מידע על קפה

מי אמר שהקפה צריך לרתוח? איזה קפה מכיל יותר קפאין? מה הקשר בין קפה לחומר נפץ?
 
מכונות אספרסו
מי אמר קפה רותח? קפוצ'ינו (הפוך) אמיתי מגיע בטמפרטורה של עד שבעים מעלות צלסיוס (וליתר דיוק, 67). מעבר לחום הזה החלב נשרף, ומאבד מטעמו ומאיכותו. ריחו של החלב השרוף דומה לזה של חלב עמיד. אם אתם חשים בריח המתקתק עד כדי בחילה מציף את האוויר, כדאי לוותר על השימוש בחלב זה להכנת קפוצ'ינו.

שומרים על הטעם
יש לחלוט את פולי הקפה מייד לאחר טחינתם, אחרת הם יאבדו מטעמם ומרקמם. דרך נוספת לשמור עליהם - מיד לאחר הטחינה, מומלץ לארוז אותם בוואקום בשיטת הקפסולות, למניעת התחמצנות.

חזק בקפאין?
קפה שטעמו חזק אינו בהכרח עתיר בקפאין יותר מקפה בעל טעם חלש יותר. כמות הקפאין נמדדת על פי זן הפולים, שיטת המזיגה, ויחס המים והקפה. ככל שמשך קליית הקפה ארוך יותר, כך נשרף יותר קפאין.

פולים מקובלים
שני סוגי הפולים העיקריים בעולם הם ''ערביקה'' ו''רובוסטה''. הערביקה, פול הקפה המקורי שהתגלה באתיופיה, מהווה 70% מכלל הגידולים בעולם. הרובוסטה הוא תוצר של השבחה גנטית, שנועדה ליצור שיח קפה עמיד יותר, שמסוגל לצמוח גם בגובה נמוך, ובאקלים חם יותר. הערביקה נחשב לקפה איכותי יותר.

קפה רגיש
שיח הקפה רגיש מאוד לתנאי כפור. עם זאת, קפה משובח (ערביקה) נוטה להעדיף גובה הררי, שם רמת הסיכון לכפור בחורף עולה, וקיים סיכון רב ליבול. כמו כן, יבול קפה טוב במיוחד מסמן בדרך כלל יבול באיכות ירודה בשנה שאחריו.

קפה מתפוצץ
כדי לפתור בעיה של עודפי קפה, הומצאו שימושים מקוריים במיוחד לקפה, וביניהם פחמי קפה לחימום ביתי, שמנים המופקים מהקפה, ואף חומר נפץ!!! מ-300 ק"ג קפה יוצרו כ-10 גרם חומר נפיץ...
 
 

בלשנות קפה

  • מקור השם קפה הוא במילה הערבית קהווה (قهوة), קיצור השם קהוות אל-בּוּן – יין הפול (משקה הקפה הראשון היה כמו יין. מיץ מפולים שטופים היה מעורבב במים קרים להכנת משקה מרענן). סוברים כי מקורו של השם בממלכת קאפא שבאתיופיה, שהיא כנראה מקורו של צמח הקפה. בקאפא עצמה מכנים את הקפה "בון" או "בונא".
  • מקור המושג ''נס קפה'' מהמותג ''נסקפה'' (Nescafe) של חברת נסטלה. השם הנכון למוצר בעברית הוא קפה נמס או ''קפה-אינסטנט'' (Instant Coffee) בלעז. הקפה הנמס הומצא בשנת 1900 בשיקגו.
  • ''מוקה'' הוא שם פול הקפה המקורי מתימן, ולא משקה המשלב שוקו וקפה.
  • הקרמה הינה קצף האספרסו (להבדיל מקצף-חלב) אותו קרום חום-זהבהב שמעטר את פני שטח הקפה.
  • הקפוצ'ינו הוא לא קפה עם קצפת. זו המילה הלועזית המבטאת את המכונה בעברית "קפה הפוך", המכיל שליש ספל אספרסו, שליש חלב ושליש קצף חלב. הקפוצ'ינו קיבל את שמו מתלבושתם החומה־בהירה של הנזירים הקפוצ'ינים.
  • אספרסו – יכולים להיות שני פירושים מילוליים למילה:
    1. "לחוץ" – קפה טחון הלחוץ במסננת, והמים עוברים בו בלחץ
    2. "אקספרס", מהר – הקפדנים טוענים כי בין 17-23 שניות של מים בלחץ העוברים בקפה טחון יניבו את המשקה המושלם. המהירות מתבטאת גם בקצב השתייה. באיטליה, ובמקומות נוספים בעולם, שותים בעמידה.